Produkty

Oferowane przez Nas produkty pochodzą wyłącznie z naszych pasiek. Miód wielokwiatowy, mniszkowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy, lipowy, lipowo-spadziowy oraz pyłek kwiatowy pozyskujemy głównie w pasiekach stacjonarnych, natomiast pozostałe miody uzyskujemy z rodzin pszczelich wywożonych na poszczególne pożytki. Ze względu na różnicę występowania warunków pogodowych w poszczególnych latach, jak również strukturę zasiewów w gospodarstwach rolnych, dostępność poszczególnych gatunków miodów i ich ilość w naszym gospodarstwie jest niekiedy ograniczona.

Pierzga

Pierzga jest to pyłek kwiatowy uformowany w postaci obnóży złożony przez pszczołę w komórce plastra i zmieszany z wydzieliną gruczołów ślinowych i miodem, a następnie ubity w celu zabezpieczenia go przed dostępem powietrza. W warunkach beztlenowych mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej, dzięki której pierzga jest zakonserwowana.

Podobnie jak pyłek kwiatowy, pierzga zawiera te same, główne składniki chemiczne - węglowodany, białko i aminokwasy oraz substancje lipidowe. W porównaniu do pyłku, są one w innych proporcjach. Charakterystycznym składnikiem pierzgi, jest kwas mlekowy, czego konsekwencją jest niski odczyn pH tego produktu.

Wartość pierzgi do celów spożywczych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji i przyswajalność. Stanowi doskonałą odżywkę uzupełniającą monotonne odżywianie człowieka. Działa wielokierunkowo wzmacniając organizm i przywracając jego prawidłowe funkcjonowanie. Działa wzmacniająco i regenerująco w okresie rekonwalescencji, po przebytych operacjach, w stanach pozawałowych, w spadku odporności, w niedoborach witamin i składników mineralnych. Wzmacnia układ nerwowy, stosowana w stanach depresyjnych, przemęczenia psychicznego, przy intensywnym wysiłku umysłowym. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego, działa ochronnie i odtruwająco.

Pierzga w miodzie

Pierzga w miodzie to mieszanina miodu i pierzgi w odpowiednich proporcjach najczęściej 1:10 (10% pierzgi), lub 1:5 (20% pierzgi). Pierzga znajdująca się w miodzie w większych ilościach może w trakcie przechowywania ulegać fermentacji. Uzyskany w ten sposób produkt przechowuje się w szczelnie zamkniętych naczyniach, w niskiej temperaturze, w suchych i ciemnych pomieszczeniach. Prawidłowo zakonserwowane produkty z pierzgą można przechowywać przez okres 1 roku.

“Jeśli podoba Ci się strona Beskidzka Barć, powiadom o niej stwoich znajomych, Polub Nas.”

Copyright © 2024 Beskidzka Barć | Design by Studio Reklamy LaserPrint